Gebiedsontwikkeling

Gebiedsontwikkeling

De traditionele gebiedsontwikkeling in Nederland zit in zwaar weer. Projecten lopen niet, corporaties hebben het moeilijk als gevolg van regeringsbeleid, de gemeentelijk grondexploitaties vertonen grote tekorten als gevolg van achterblijvende opbrengsten.

Ik ben er van overtuigd dat we aan de het begin staan van grote veranderingen in de gebiedsontwikkelingspraktijk (gebiedsontwikkeling 3.0). De oude werkwijzen en verdienmodellen werken niet meer en zijn achterhaald. Dat heeft de vastgoedcrisis inmiddels wel duidelijk gemaakt.

Er is behoefte aan nieuwe inzichten waarbij om creativiteit en durf wordt gevraagd. De traditionele grondexploitatie staat zowel qua model als qua financiering onder druk. Gebiedsontwikkeling richt zich in toenemende mate op kleinere locaties met kortere exploitatieperioden. Er ontstaan nieuwe uitgiftemodellen. Er wordt steeds meer organisch ontwikkeld.

De gebiedsontwikkeling nieuwe stijl grijpt in op de bestaande samenwerking en werkwijzen. Enerzijds door partijen van de stromen te introduceren, anderzijds door gebruikers en eigenaren bij het ontwikkelproces te betrekken. Dit vraagt om een verandering in houding en gedrag van gemeenten en hun huidige partners. Er worden nieuwe verdienmodellen geïntroduceerd zoals prestatiecontracten, fondsvorming (wijk/gebiedsfonds) en coöperaties/(collectief) particulier opdrachtgeverschap.

Via ons netwerk beschikken wij ook over kennis van de andere disciplines die in gebiedsontwikkeling centraal staan zoals projectleiding, planologie/stedenbouw, planeconomie/financiering en beheer en onderhoud.

Borgman Juridisch Advies kan u behulpzaam bij het zoeken naar oplossingen om de veranderde praktijk in de gebiedsontwikkeling op een juridisch verantwoorde wijze gestalte te geven.

Borgman Juridisch Advies

Snel naar:

Netwerk van adviseurs

Tevens beschikken wij over een breed netwerk van adviseurs en specialisten waarmee wij al lange tijd samenwerken en die wij persoonlijk kennen

Contact

Bakboord 77
1602 CB
Enkhuizen

06 417 848 64

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.